Skip to main content

HANDIGE TIPS VAN INSTALLATIEBEDRIJF VAN DER AAR!

Borrelende radiatoren,  een niet goed doorlopende afvoer of het correct willen afstellen van uw kamerthermostaat. Zo maar wat vraagstukken waar u thuis of op het werk tegen aan kunt lopen. Het komt vaak voor dat veel van deze kleine ongemakken eenvoudig door u zelf verholpen kunnen worden. Op deze pagina treft u daarom verschillende tips waarmee u zelf de meest voorkomende gevallen kunt verhelpen.

Lukt het u niet om dit zelf op te lossen of vindt u het toch prettiger dat dit voor u verzorgd wordt? Neem dan contact op met Installatiebedrijf Van Der Aar.

HOORT U VAAK WAT BORRELEN IN UW RADIATOREN?

Maakt uw verwarming een borrelend geluid? Dan komt dit zeer waarschijnlijk doordat er lucht in de radiatoren zit of te weinig water in de installatie zit. Dit is heel eenvoudig op te lossen door de radiatoren te ontluchten.

Ga als volgt te werk om uw radiatoren te ontluchten:

  1. Haal de stekker van uw ketel er uit.
  2. Check de waterdruk op de meter, deze moet tussen de 1 en 2 bar in staan. Als dit niet zo is, vul dan uw ketel bij tot maximaal 2 bar
    (in het volgende kopje leest u hoe u dit kunt doen).
  3. Alle radiatoren kunnen nu worden ontlucht met een sleuteltje. Begin altijd op de laagste verdieping en werk naar boven toe.
  4. Check na het ontluchten andermaal de druk in uw ketel, indien noodzakelijk vult u deze weer bij.
  5. Hoort u de radiatoren nog steeds borrelen? Neem dan contact met Installatiebedrijf Van Der Aar op.

TIP VAN SANDER

“Houdt een doekje bij de ontluchter, er kan namelijk vervuild water uit de radiator komen en op de grond of muur belanden!”

ZELF HET WATER VAN UW CV KETEL CONTROLEREN EN BIJVULLEN?

Het is aan te raden uw waterpeil in uw CV ketel regelmatig te controleren. U zit er dan in de koude maanden warmpjes bij.

Ga als volgt te werk om uw CV ketel te vullen:

  1. Ze uw thermostaat laag.
  2. Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan.
  3. Draai de dop van de vulkraan af, zonder dat u de vulkraan open zet. Koppel nu de slang aan uw kraan en wees er zeker van dat deze goed vast zit.
  4. Open als eerste de waterkraan en draai daarna voorzichtig de vulkraan van de cv-ketel een kwartslag open.
  5. Het is de bedoeling om door bij te vullen de meter op bijna 2 bar te krijgen. Zodra dit bereikt is, sluit u eerst de vulkraan en daarna de waterkraan. Houdt de emmer onder de slang alvorens u deze los koppelt om al te veel gemors te voorkomen.
  6. Nu kunt u uw thermostaat weer op de gewenste temperatuur zetten en genieten van een warm huis. Omdat er altijd wat lucht mee komt bij het bijvullen, dient u nog wel de radiatoren te ontluchten. Hierboven kunt u lezen hoe u dit eenvoudig zelf kunt doen.

TIP VAN KEES

“Houdt bij het vullen een emmer onder de slang en laat het water tot de rand van de slang komen zodat er vrijwel geen lucht in de slang zit. Zo kan dit ook niet in uw ketel komen.”

UW THERMOSTAAT EFFICIËNT INSTELLEN IN DE WINTERMAANDEN?

Hoe stel ik mijn thermostaat in tijdens de winter? Het blijft een veel gestelde vraag aan Installatiebedrijf Van Der Aar. Het instellen van uw thermostaat kan vandaag de dag veel nauwkeuriger en tegenwoordig heeft u de mogelijkheid om er mee “te spelen”. Tevens beseft men meer en meer dat energiebesparing een steeds grotere rol gaat spelen, niet alleen voor uw portemonnee maar ook voor het klimaat. Hierdoor lijkt alles steeds ingewikkelder te worden, maar dat hoeft zeker niet!

Handige tips om uw thermostaat te controleren:

  1. Gemak tip: Met de Nefit Easy App kunt u overal en altijd uw thermostaat instellen. Onderweg naar huis van vakantie? Met de Nefit Easy App zet u alvast de thermostaat hoger terwijl u onderweg bent, zo komt u in een warm huis terug van vakantie!
  2. Energie tip: Zet uw thermostaat ’s nachts of als u overdag niet thuis bent niet te laag om energie te besparen. U kunt de thermostaat beter op bijvoorbeeld op een constante temperatuur van 16 graden zetten. Het kost namelijk veel meer energie om in een keer vanaf een hele lage temperatuur het hele huis weer op te warmen!
  3. Energie tip: Stel de Nefit Easy App zo in, dat uw thermostaat merkt of u thuis bent via uw smartphone. Even de deur uit voor een boodschap? De thermostaat schakelt automatisch ietsjes terug. Zodra u weer thuis komt slaat de thermostaat weer aan.

TIP VAN KEES

“Met een klokthermostaat en met de nefit easy kunt u heel makkelijk instellen wanneer u wel en niet thuis bent. Zo stookt uw kachel nooit voor niks en is het altijd lekker behaaglijk als u weer terug komt van bijvoorbeeld uw werk.”

WAAROM IS ONDERHOUD AAN MIJN CV KETEL NOODZAKELIJK?

Wij adviseren om uw ketel 1 keer per jaar na te laten kijken. Voor de nieuwste generatie ketels zou het ook eens in de twee jaar kunnen. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen.

Waarom zijn deze onderhoudsbeurten noodzakelijk:

  1. Tijdens de controle wordt nagekeken of de ketel een goede verbranding heeft noch te veel energie verliest. Dit om onnodige energie verspilling te voorkomen.
  2. Er wordt goed gecheckt op slijtage om eventuele gevaarlijke situaties te voorkomen, zeker bij open ketels is koolmonoxide vergiftiging een serieus gevaar.
  3. Dankzij periodieke controle gaat uw CV ketel aanzienlijk langer mee.
  4. Bij regelmatig onderhoud kan Installatiebedrijf Van Der Aar u goed op de hoogte houden van de conditie van uw ketel. Zo komt u nooit voor onverwachte verrassingen te staan.

TIP VAN SANDER

“Hang een Koolmonoxide melder nabij uw ketel; een kleine investering voor een potentieel groot gevaar voor uw gezin!”

LOOPT UW AFVOER NIET GOED MEER DOOR?

Oei dan bent u eigenlijk al te laat! Om dit de volgende keer te voorkomen geven wij u de volgende tips:

  1. Soda: Spoel eens per maand de wasbak door met soda opgelost in kokend water. Zo voorkomt u de meeste verstoppingen. LET OP!! Pas op met kunststof wastafels! Deze kunnen geen temperatuur hoger dan 65 graden aan.
  2. Gooi geen vet of jus door de afvoer: maar gooi dit in een leeg melkpak. Dit melkpak kunt u in de container weggooien.
  3. Chemische middelen: Mocht u toch een gootsteen oplosser aanschaffen, pas dan altijd goed op en lees de gebruiksaanwijzing; het zijn vaak zeer bijtende en irriterende middelen!

Heeft u geprobeerd met chemische middelen de verstopping te verhelpen, bewaart u dan altijd de verpakking. Zo weten wij wat u heeft gebruikt en waar wij bedacht op moeten zijn. De chemische middelen kunnen bij ons brandwonden en ander letsel veroorzaken tijdens het oplossen van uw verstopping.

TIP VAN KEES

“Pas altijd goed op met kokend water en chemische oplosmiddelen, houd kinderen en huissdieren dan ook uit de buurt als u de gootsteen gaat doorspoelen.”